Trudnoća i vrijeme nakon porođaja

U trudnoći žensko tijelo doživljava razne promjene koje pripremaju najpovoljniju okolinu za bebu. Te promjene međutim ponekad mogu imati nepogodan utjecaj na svakodnevni život trudnice.

Mnoge se trudnice tijekom trudnoće suočavaju s hemoroidima ili tegobama povezanim s njima. Te se poteškoće mogu javiti i poslije trudnoće.

Zašto su hemoroidi češći kod trudnica?

Tijekom trudnoće maternica se povećava i počinje pritiskati zdjelicu, a taj pritisak može utjecati na vene oko anusa ili rektuma. Posljedično te vene otiču i uzrokuju neugodan i bolan osjećaj.

Jedan je od glavnih uzroka koji pridonose razvoju hemoroida povećana količina hormona progesterona; on djeluje na glatke mišiće te uzrokuje širenje vena i zastoj krvi u žilama.

Općenito povećana hormonska aktivnost u trudnoći uzrokuje usporenu probavu i zatvor, što često utječe na razvoja hemoroida ili ih pogoršava ako ih je žena već ranije imala. 

Vrlo se često hemoroidi javljaju u trećem tromjesečju trudnoće i u prvih šest tjedana nakon porođaja. Iako je ta tegoba vrlo intimna, ne smije se odugovlačiti s pregledom kod liječnika, osobito ako je prisutna jača bol.

 

Dosadašnja ispitivanja dokazuju gotovo 40-postotnu učestalost hemoroida kod žena u prvom mjesecu nakon porođaja.

Kako spriječiti pojavu hemoroida u trudnoći?

 • Spriječite zatvor
  U prehranu uključite namirnice koje sadrže puno vlakana kao što su integralni proizvodi, voće i povrće te se pobrinite za dovoljan unos tekućine i dosta kretanja.
 • Nemojte predugo sjediti ili stajati
  Ako na poslu puno sjedite za stolom, više puta ustanite i na brzinu se rastegnite. Kod kuće tijekom spavanja, čitanja ili gledanja televizije ležite na boku jer ćete tako smanjiti pritisak na vene.
 • Svakodnevno provodite Kegelove vježbe
  Te vježbe povećavaju optok krvi u stražnjem dijelu crijeva i ojačavaju mišiće oko anusa.

 

 

Jedite hranu bogatu vlaknima (voće, povrće, suho voće, mahunarke, mekinje, integralne žitarice, laneno sjeme). Popijte barem 2–3 litre tekućine na dan (8 čaša).

Pomoć pri uklanjanju poteškoća s hemoroidima

Ako se usprkos prevenciji pojave smetnje zbog hemoroida, pridržavajte se ovih savjeta:

 • Hlađenje oboljeloga predjela može smanjiti oteklinu i nelagodu.
 • Grijanje – svakodnevno si barem 10 do 15 minuta priuštite toplu kupelj. Izmjenjivanje hlađenja, a potom grijanja može osjetno smanjiti neugodan osjećaj.
 • Pobrinite se za pravilnu higijenu – Nakon svakog pražnjenja crijeva nježno, ali ipak temeljito očistite bolno područje. Upotrebljavajte mekani toaletni papir bez mirisa da izbjegnete iritaciju anusa.
 • Mogu vam pomoći proizvod za ublažavanje tegobe kod hemoroidaHemoClin gel omogućuje brzo olakšanje simptoma, npr. svrbeža, osjećaja peckanja ili osjetljivosti. Zbog prirodnih sastojaka HemoClin gel je sigurno i učinkovito rješenje za olakšavanje tegoba s hemoroidima tijekom trudnoće.
 • Ako vam se stanje pogorša, ponavlja ili problemi dugo traju, posavjetujte se s liječnikom.
Vodite računa o redovitom i laganom pražnjenju crijeva

Vodite računa o redovitom i laganom pražnjenju crijeva. Ne odgađajte odlazak u zahod jer to može izazvati zatvor.

HemoClin gel – brzo olakšanje i pomoć kod hemoroida, bolnih pukotina i drugih tegoba u predjelu analnog otvora

 • Osigurava brz učinak hlađenja te posljedično ublažava svrbež i bol.
 • Ublažava bol pri pražnjenju crijeva.
 • Štiti sluznicu od patogenih bakterija i potiče prirodni proces zacjeljivanja.
 • Vlaži crijevnu sluznicu.
 • Osigurava jednostavnu i higijensku upotrebu.