Najčešći čimbenici rizika

Hemoroidi se mogu pojaviti bilo kada i kod bilo koga. Rizik od pojave hemoroida uvjetovan je načinom života i drugim zdravstvenim tegobama, a budući da sve više sjedimo, to dodatno povećava rizik.

Nezdrav način života

Nepravilna prehrana s premalom količinom unesenih vlakana, integralnih žitarica i mahunarki, premali unos tekućine u tijelo, previše šećera u prehrani – sve to može povećati rizik za pojavu hemoroida.

Predugo sjedenje

Važno je i kretanje, stoga se bavite fizičkom aktivnošću najmanje 20 minuta na dan kako biste izbjegli hemoroidalnu bolest, radite vježbe za analni sfinkter, odnosno mišić zatvarač (više puta ga stisnite i opustite, što pomaže učvrstiti tkivo) i izbjegavajte dugotrajno sjedenje. I ono naime povećava mogućnost nastanka hemoroidalne bolesti jer se sjedenjem izvodi dugotrajan pritisak na anus.

Jedite hranu bogatu vlaknima (voće, povrće, suho voće, mahunarke, mekinje, integralne žitarice, laneno sjeme). Popijte barem 2–3 litre tekućine na dan (8 čaša).

Trudnoća i razdoblje nakon porođaja

Zbog dodatnoga pritiska u prepletu žila u anusu u trudnoći je povećana mogućnost nastanka hemoroida.

Trudnice i rodilje moraju se dakle osobito pobrinuti za zdravu prehranu, pravilnu količinu popijene vode i za dovoljno kretanja. Zbog povećanoga pritiska na anus hemoroidi su češći kod osoba s prevelikom tjelesnom masom.

Više o tome

50 % trudnica ima hemoroide ili probleme povezane s njima. Tegobe se mogu javiti i poslije trudnoće.

Naprezanje pri pražnjenju crijeva

Najčešći je uzrok nastanka hemoroida naprezanje pri stolici koje se javlja zbog zatvora. Hemoroidi često nastaju zbog zadržavanja stolice, odnosno predugog odgađanja velike potrebe, a i zbog proljeva i dugotrajnog sjedenja na zahodskoj školjci.

Hemoroidi kod starijih osoba

Rizik se povećava i sa starošću. Tkivo koje zadržava hemoroide na mjestu s godinama postaje tanje i slabije, što može biti uzrok hemoroidalne bolesti.

Dejavniki tveganja - Športni napori

Vodite računa o redovitom i laganom pražnjenju crijeva. Ne odgađajte odlazak u zahod jer to može izazvati zatvor.

HemoClin gel – brzo olakšanje i pomoć kod hemoroida, bolnih pukotina i drugih tegoba u predjelu analnog otvora

  • Osigurava brz učinak hlađenja te posljedično ublažava svrbež i bol.
  • Ublažava bol pri pražnjenju crijeva.
  • Štiti sluznicu od patogenih bakterija i potiče prirodni proces zacjeljivanja.
  • Vlaži crijevnu sluznicu.
  • Osigurava jednostavnu i higijensku upotrebu.