Najčešći čimbenici rizika

Hemoroidi se mogu pojaviti bilo kada i kod bilo koga. Ipak je rizik od pojave hemoroida uvjetovan načinom života i drugim zdravstvenim tegobama. Hemoroidi su bolest suvremenog čovjeka jer sve više vremena sjedimo, a to također povećava mogućnost nastanka hemoroida.

Nepravilna prehrana i premalo kretanja

Prehrana s premalo vlakana, integralnih žitarica i mahunarki, premali unos tekućine u tijelo, previše šećera u prehrani – sve to može prouzročiti hemoroide.

Važno je i kretanje; da biste izbjegli nastanak hemoroidalne bolesti vježbajte najmanje 20 minuta na dan, radite vježbe za analni sfinkter, odnosno mišić zatvarač (više puta ga stisnite i opustite, to će vam pomoći učvrstiti tkivo) te izbjegavajte dugotrajno sjedenje.

Jedite hranu bogatu vlaknima (voće, povrće, suho voće, mahunarke, mekinje, integralne žitarice, laneno sjeme). Popijte barem 2–3 litre tekućine na dan (8 čaša).

Trudnoća i razdoblje nakon porođaja

Zbog dodatnog pritiska na žile u anusu povećava se mogućnost nastanka hemoroida u trudnoći. Trudnice i rodilje moraju stoga osobito paziti na zdravu prehranu, odgovarajuću količinu vode koju unose u tijelo te dovoljno kretanje. Zbog povećanog pritiska na anus hemoroidi su češći i kod ljudi s prevelikom tjelesnom težinom.

Više o tome

50 % trudnica ima hemoroide ili probleme povezane s njima. Tegobe se mogu javiti i poslije trudnoće.

Naprezanje pri pražnjenju crijeva

Najčešći je uzrok nastanka hemoroida naprezanje pri stolici koje se javlja zbog zatvora. Hemoroidi često nastaju zbog zadržavanja stolice, odnosno predugog odgađanja velike potrebe, a i zbog proljeva i dugotrajnog sjedenja na zahodskoj školjci.

Starenje

Tkivo koje zadržava hemoroide na pravom mjestu s godinama postaje tanje i slabije, što može biti uzročnik hemoroidalne bolesti.

Dejavniki tveganja - Športni napori

Vodite računa o redovitom i laganom pražnjenju crijeva. Ne odgađajte odlazak u zahod jer to može izazvati zatvor.

HemoClin gel – brzo olakšanje i pomoć kod hemoroida, bolnih pukotina i drugih tegoba u predjelu analnog otvora

  • Osigurava brz učinak hlađenja te posljedično ublažava svrbež i bol.
  • Ublažava bol pri pražnjenju crijeva.
  • Štiti sluznicu od patogenih bakterija i potiče prirodni proces zacjeljivanja.
  • Vlaži crijevnu sluznicu.
  • Osigurava jednostavnu i higijensku upotrebu.